KIRIKKALE / YAHŞİHAN - Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI-YAZILIM GELİŞTİRME DALI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

1.Bilişim Teknolojileri Alanı Nedir?

Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

2. Alanın Amacı

Bilişim teknolojileri alanında yer alan dallarda sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. Bilişim Teknolojileri Alanının Dalları

• Yazılım Geliştirme Dalı
  • Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenliik Dalı

Yazılım Geliştirme Dalı'nın Amacı : Firmaların ihtiyacı olan programların planlanması ve yapılması konusunda gerekli bilgi beceriye sahip bireyleri yetiştirmek.

Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı'nın Amacı : Firmaların bilgisayar sistemleri ile ilgili gerekli kurulum ve ayarlarını yapan ve bu sistemlerin güvenliğini sağlayan becerilere sahip bireyleri yetiştirmek.

4. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı

Alanımıza ait 2 adet 15+1 Bilgisayar Laboratuvarı 1 adet Robotik ve Kodlama Laboratuvarı bulunmaktadır. Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencileri Meslek Lisesi eğitimini 4 yılda bitirmekte ve bu süre sonunda teknisyen ünvanı almaktadır. Alan, genel olarak aşağıdaki konularda yetkin bireyler yetiştirmektedir:

Okulumuzda Yazılım Geliştirme dalında eğitim verilmektedir. Bu dalda verilen dersler aşağıdaki gibidir.

9.Sınıf:

• ·      Bilişim Teknolojilerinin Temelleri
  • Programlama Temelleri (*)
  • Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları
  • Mesleki Gelişim Atölyesi

10.Sınıf:

• Nesne Tabanlı Programlama (*)
  • Robotik ve Kodlama

11.Sınıf:

• Web Tabanlı Uygulama Geliştirme
  • Mobil Uygulamalar
  • Grafik ve Canlandırma
  • Ayrıca 7 Saat Seçmeli Meslek Dersi

12.Sınıf:

·         7 saat Seçmeli Meslek Dersi

Ayrıca Bilişim Teknolojileri Alanında 12.sınıfta öğrenim gören öğrenciler eğitim/öğretim yılı süresince alana uygunluk gösteren iş yerlerinde haftada 3 gün günde 8 saat olmak üzere İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparlar.

Öğrencilerimiz çeşitli programlama dillerinin yanı sıra grafik tasarım bilgisine de sahip olarak öğrenimlerini tamamlamaktadır. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz bilgisayar teknisyeni olarak çalışabilirler

5. Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek eğitimi; meslek liselerinin (ML, AML, TML, ATML, TL ve ATL) Bilişim Teknolojileri Alanında diploma programları ile Mesleki Eğitim Merkezleri ve çeşitli yaygın eğitim kurumlarında sertifika programlarıyla verilmektedir. Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisans programlarına devam edebilirler ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne yine sınav ile geçiş yapabilirler. Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Bu alanda kişiler eğitimini tamamlayarak, yeterlik sertifikalarını alarak ve sektörde iş başında eğitimini tamamlayarak Bilişim Sektörü ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Öğrencilerimiz, MF-4 alan puanları ile Teknoloji Fakültelerinde bulunan aşağıdaki 4 Yıllık Mühendislik Bölümlerinin "Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu (M.T.O.K.) Kontenjanı" kısmına  yerleşebilmektedir.

• Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) MF-4
  • Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) MF-4
  • Biyomedikal Mühendisliği MF-4
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4

Öğrencilerimiz, aşağıdaki 4 Yıllık Lisans Programlarına YGS-1 veya YGS-6 alan puanları ile ek puan alarak yerleşebilmektedirler.

• Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri YGS-1
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (Yüksekokul) YGS-1
  • İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul) YGS-6
  • Yönetim Bilişim Sistemleri (Yüksekokul) YGS-6
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği YGS-1

Öğrencilerimiz, aşağıdaki 2 Yıllık Meslek Yüksekokullarına (Önlisans) sınav ile yerleşebilmektedirler.

• Basım ve Yayın Teknolojileri
  • Bilgi Yönetimi